Μουσική – Χορός « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Μουσική – Χορός

Πληροφορίες

    Παραδοσιακή Μουσική και χορός

    Η Ρόδος  και τα Δωδεκάνησα έχουν μακρά παράδοση στο τραγούδι και το χορό, απαραίτητα στοιχεία κάθε τοπικής γιορτής και πανηγυριού. Τα μουσικά όργανα, το βιολί, το μπουζούκι, η λύρα και το σαντούρι, διδάσκονται σε ωδεία, ενώ οι παραδοσιακοί χοροί σε συλλόγους, με μεγάλη απήχηση στους νέους.

    Οι παραδοσιακοί χοροί εκτελούνται κυρίως σε ομάδες – λίγοι μόνο από ζευγάρια χορευτών. Οι χορευτές κρατιούνται από το χέρι ή τον ώμο, στη σειρά. Ο πρώτος που σέρνει το χορό, συνήθως έμπειρος χορευτής, εκτελεί διαφορετικές κινήσεις και δίνει το ρυθμό.

    Τα παραδοσιακά τραγούδια της Δωδεκανήσου, του 18ου και 19ου αιώνα, περιγράφουν τη ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων, την αγάπη και το γάμο, τη θάλασσα και το μοιρολόι για τον χαμένο ναυτικό, την ξενιτιά και τις δυσκολίες της.

    Τα παραδοσιακά τραγούδια της Δωδεκανήσου ηχογραφήθηκαν σε τέσσερα βιβλία από τον

    Samouel Baud Bovy (1906-1986), Ελβετό φιλέλληνα, εθνολόγο και μουσικολόγο, που αφοσιώθηκε στο αντικείμενο και, στη διάρκεια της Ιταλική κατοχής, κατέγραψε τους στίχους και τη μουσική τους, τα οποία δημοσίευσε το 1936 ως έρευνα, με την οποία έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης

Φωτογραφίες