Μελεκούνι
Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια προσφέρονται στα καλέσματα και στην εκκλησία τα μελεκούνια, γλυκό φτιαγμένο από σουσάμι και μέλι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και με τραγούδια φτιάχνουν τα μελεκούνια.
Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα αλλά έχει διαφοροποιηθεί από την βυζαντινή και την ιταλική επιρροή που είχε το νησί της Ρόδου. Το όνομα του προέρχεται από το μέλι και το κουνί (–κούνα) όπως λέγεται ο σπόρος στη Ρόδο, από το αρχαίο Ελληνικό όνομα του σπόρου: κόκκων (κόκκωνος) .
Το μελεκούνι έχει υψηλή διατροφική αξία, με πλούσια θρεπτικά συστατικά, χωρίς περιττές θερμίδες. Παρασκευάζεται από θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι, αμύγδαλα, φλούδα πορτοκάλι και μπαχαρικά και κόβεται σε σχήμα ρόμβου.