Κρήνες Πόλης Ρόδου
Οι δημόσιες κρήνες τοποθετούνται χρονικά στην οθωμανική περίοδο και είναι ευεργετήματα είτε Oθωμανών αρχόντων είτε πλούσιων χριστιανών αστών. Συνοδεύονται από επιγραφές, όπου υμνείται ο Θεός ή αναγράφονται ευχές κατευόδιου για την σωτηρία της ψυχής του ευεργέτη.
Οι κρήνες τοποθετούνται στις πύλες εισόδου προς την μεσαιωνική πόλη, για την ανακούφιση των καραβανιών από την δίψα και μπροστά από τα τζαμιά και τις συναγωγές, ως κρήνες καθαρμού (sadirvan). Είναι επιτοίχιες με ένα ή περισσότερους κρουνούς, ή πολυγωνικής ή τετράγωνης κάτοψης, με συντριβάνι στο κέντρο και καλύπτονται από τρούλλο, που στηρίζεται σε περιστύλιο. Είναι κατασκευασμένες από πωρόλιθο, με μαρμάρινες γούρνες, ενώ οι επιγραφές και ο διάκοσμος χαράσσονται ανάγλυφα, με φυτικά και γεωμετρικά μοτίβα και ρόδακες.
Στις χριστιανικές συνοικίες εκτός μεσαιωνικής πόλης, -τα “μαράσια”- οι κρήνες απαντώνται στον αυλότοιχο των ναών-ενοριών, σε νεοκλασικίζον ύφος, με παραστάδες (επιτοίχιους κίονες) που στηρίζουν γείσο ή αέτωμα.
Οι νεώτερες κρήνες της Ιταλοκρατίας σε εκλεκτικό ρυθμό, απαντώνται σε συγκροτήματα δημοσίων κτιρίων, όπως του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του πρώην γενικού Νοσοκομείου και της Νέας Αγοράς, για διακοσμητικούς κυρίως λόγους.
1. Κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη Οδηγιών» παρακάτω. Εισαγάγετε τη θέση της αφετηρίας στο «A:» . H θέση του προωρισμού «B:» είναι ήδη συμπληρωμένη.
2. Κάντε κλικ στο κουμπί ‘ΛΗΨΗ ΟΔΗΓΙΩΝ’
Για να αλλάξετε τον τρόπο μεταφοράς σας, κάντε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο για μεταφορά με αυτοκίνητο, δημόσια συγκοινωνία, ποδήλατο, πεζοπορία, ή αεροπλάνο.