Άγιος Σίλας (Σουλας) « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Άγιος Σίλας (Σουλας)

Πληροφορίες

    Ο ναός βρίσκεται μέσα σε μία κοιλάδα από κατάφυτα πανύψηλα πεύκα, τέσσερα χιλιόμετρα νότια του χωριού Σορωνή, στο δυτικό οδικό άξονα του νησιού. Είναι οικοδομημένος στο όνομα του Αγίου Σίλα, του αχώριστου συνοδοιπόρου του Αποστόλου Παύλου και είναι άγνωστο πότε κτίστηκε. Στο επάνω μέρος της εισόδου υπάρχει ανάγλυφος σταυρός με αναγεγραμμένη την ημερομηνία 1836.

    Η λαϊκή παράδοση τοποθετεί την οικοδόμησή του κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (100 έως 150 μ.Χ.), όταν ο Απόστολος Παύλος ήρθε στη Ρόδο προκειμένου να διαδώσει το Χριστιανισμό, συνοδευόμενος από τον Άγιο Σίλα ιατρό δερματολόγο. Όταν ο Άγιος Σίλας έφθασε στη σημερινή θέση του Αγίου Σουλά, κοντά στην οποία υπήρχε συνοικισμός με ιερό βωμό, άρχισε να κηρύττει τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού, διδάσκοντας και βαπτίζοντας στο όνομα του Χριστού. Διόρισε ιερείς και διδασκάλους της νέας θρησκείας, θεράπευσε πολλούς ασθενείς των γύρω συνοικισμών και επέστρεψε στη Λίνδο όπου συναντήθηκε με τον Απόστολο Παύλο.

    Μέσα στο ναό και απέναντι από την είσοδο, στη βόρεια πλευρά, υπάρχει πηγή νερού μέσα σε τεχνητό σπήλαιο. Το αγίασμα θαυματουργεί θεραπεύοντας τα διάφορα δερματικά νοσήματα. Το 1931 ο ιταλός Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσου Μάριο Λάγκο κατασκεύασε υπόγεια δεξαμενή για την αποταμίευση του νερού και βρύση, ενώ κατασκεύασε και έναν ιππόδρομο για να λαμπρύνει το τοπικό πανηγύρι, που γίνεται ακόμα και σήμερα.

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες