Η Κοιλάδα των πεταλουδών « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Η Κοιλάδα των πεταλουδών

Πληροφορίες

  Απέχει είκοσι πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου κοντά στην περιοχή Καλαμώνας και διασχίζεται από το ποταμάκι Πελεκάνος.

  Είναι ένας σπάνιος βιότοπος που φιλοξενεί την πεταλούδα Panaxia Quadripunctaria που κάνει την εμφάνισή της σε αυτό το μοναδικό φυσικό πάρκο στο διάστημα από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

  Ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και ξύλινα γεφυράκια ανοίγονται ανάμεσα στην απίστευτου κάλλους βλάστηση, τις λιμνούλες με τα νούφαρα, τους μικρούς καταρράκτες και τα γάργαρα νερά.

  Τα πέτρινα σκαλιά στην άκρη της κοιλάδας οδηγούν στο Μοναστήρι της Παναγίας Καλόπετρας που χτίστηκε από τον Δημήτρη Υψηλάντη το 1782.

  Στην είσοδο της κοιλάδας λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας, που παρουσιάζονται σε προθήκες που αναπαριστούν τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος.

  Επίσης, λειτουργεί εκκολαπτήριο και εκθετήριο πεταλούδων με ζωντανά εκθέματα, βιβλιοθήκη και ένα σύγχρονο εννοιολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο.

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες
Video