Υγροβιότοποι « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Υγροβιότοποι

Πληροφορίες

    Οι τύποι υγροτόπων που διαμορφώνονται στη Ρόδο είναι οι εξής: εκβολές ποταμών, ρυάκια, τεχνητές λίμνες, φράγματα και έλη. Το σύνολό τους στο νησί μετά από έρευνες και καταγραφές του WWF Ελλάς κατά την υλοποίηση του προγράμματος «Απογραφή και προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» ανέρχεται επίσημα στους τριάντα τέσσερις. ‘Έχουν όμως ανευρεθεί και μελετηθεί επιπλέον άλλοι επτά.

    Μερικοί από τους επίσημα χαρακτηρισμένους υγροτόπους είναι η Λίμνη των Νάνων, η τεχνητή λίμνη Απολακκιάς, ο ποταμός Γαδουράς, ο ποταμός Αργυρός, ο χείμαρρος Ασκληπιειός, η λιμνοδεξαμενή «Σκολώνα», η εκβολή Λαχανιάς, το έλος Καταβιάς και το έλος Πλημμυρίου.

    Οι υγρότοποι της Ρόδου αποτελούν βιότοπους με μεγάλη σπουδαιότητα για τη διαβίωση και την αναπαραγωγή μεταναστευτικών πουλιών ενώ λειτουργούν και ως ενδιάμεσος σταθμός παραμονής τους. Στους βιότοπους αυτούς παρατηρούνται ακόμη και αρπακτικά, διότι ορισμένα από αυτά κατά τη χειμερινή περίοδο εξαρτώνται άμεσα από την ύπαρξη των οικοσυστημάτων για την ανεύρεση της τροφής τους.

    Τα τελευταία χρόνια η περιβαλλοντική οργάνωση «Αίθρία» πραγματοποιεί συστηματικές καταγραφές της ορνιθοπανίδας σε υγροτόπους του νησιού. Έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα είδη: Λευκοτσικνιάς, Κρυπτοτσικνιάς, Σταχτοτσικνιάς, Πορφυροτσικνιάς, Νυχτοκόρακας, Καλαμοκανάς, Ποταμοσφυριχτή, Λευκοσουσουράδα, Κοινή Σταχτάρα, Βουνοσταχτάρα. Χελιδόνια, Φρυγανοτσίχλονο, Φανέτο, Κατσουλιέρης, Μελισσοφάγος, Ασημόγλαρος, Φαλαρίδες, Σφυριχτάρια και αρπακτικά όπως η Αετογερακίνα, το Βραχοκιρκίνεζο και ο Σπιζαετός. Άλλα μοναδικά είδη είναι το μικρό μαύρο γαστερόποδο Melanopsis Praemorsa, το καβούρι Potamon Potamios, η γαρίδα Palaemonetes Antennaris, το χέλι Anguilla Αηgυilla, ο βάτραχος Rana Ridibunda και η νεροχελώνα Mauremys Caspica.

Φωτογραφίες