Θαλάσσια Χελώνα « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Θαλάσσια Χελώνα

Πληροφορίες

    Ερπετό από την εποχή των δεινοσαύρων, έχει προσαρμοστεί στο θαλάσσιο περιβάλλον και αναπνέει με πνεύμονες. Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα. Γεννάει τους καλοκαιρινούς μήνες σε αμμώδεις παραλίες με μικρές κλίσεις και χωρίς εμπόδια. Η καθεμιά γεννάει περίπου εκατό νεοσσούς, ο καθένας εκ των οποίων έχει βάρος δεκαεπτά γραμμαρίων και μήκος πέντε εκατοστών.

    Καταφύγιό της είναι ο όρμος και η παραλία της Απολακκιάς διότι στην προστατευμένη αυτή περιοχή η άμμος πληροί τις αναγκαίες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και υφής που απαιτούνται για τον αναπαραγωγικό της κύκλο.

    Έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις τσούχτρες αλλά τρέφεται κυρίως με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα. Φτάνει στην ηλικία των εκατό ετών. Το καβούκι της (όστρακο) αποτελείται από κεράτινες πλάκες καφέ κόκκινου χρώματος, ζυγίζει κατά μέσο όρο ενενήντα έως εκατό κιλά και το μήκος της φτάνει μέχρι το ένα μέτρο.

    Θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης καθώς και από τη συνθήκη Cites για «τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση». Πριν από περίπου εκατό χρόνια ο πληθυσμός της ήταν κατά προσέγγιση πενήντα χιλιάδες. Σήμερα υπολογίζεται στις τέσσερις χιλιάδες παγκοσμίως.

Φωτογραφίες