Μεσογειακή Φώκια « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Μεσογειακή Φώκια

Πληροφορίες

    Το θερμό κλίμα των ακτών της Ρόδου, οι καθαρές θάλασσες και τα θαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας στη νοτιοδυτική πλευρά της αποτελούν πόλο έλξης για τη μεσογειακή φώκια Monachus Monachus. Το μήκος της κυμαίνεται από δύο ως τρία μέτρα ενώ το βάρος της φθάνει τα τριακόσια πενήντα κιλά. Το χρώμα της είναι σκούρο καφέ και μαύρο στα αρσενικά και γκρίζο ή μπεζ στα θηλυκά. Ζει έως σαράντα πέντε χρόνια με μέσο όρο ζωής τα είκοσι, ενώ η αναπαραγωγική της ικανότητα ξεκινά από τον πέμπτο χρόνο της ζωής της. Ζευγαρώνει στο νερό. Η κύηση διαρκεί δέκα μήνες. Γεννά σε ανοιχτές αμμουδιές είτε σε σπηλιές που έχουν έξοδο προς τη θάλασσα, ένα ή, σπάνια, δύο μικρά, κάθε δύο χρόνια.
    Η μεσογειακή φώκια κινείται και κυνηγά την τροφή της κοντά στις ακτές και όχι βαθύτερα από τα διακόσια μέτρα με μέγιστο χρόνο κατάδυσης τα δεκαπέντε έως είκοσι λεπτά. Η τροφή της περιλαμβάνει σαργούς, συναγρίδες, γόπες, μπαρμπούνια, χταπόδια, σουπιές, καλαμάρια και καβούρια.
    Η μεσογειακή φώκια συγκαταλέγεται στα πλέον απειλούμενα θηλαστικά της Ευρώπης και χαρακτηρίζεται ως είδος «προς αφανισμό» από τη Διεθνή ‘Ένωση Προστασίας της Φύσης.

Φωτογραφίες