Μικρόσωμο αλογάκι « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Μικρόσωμο αλογάκι

Πληροφορίες

    Όλα τα είδη αλόγων ζωολογικά ανήκουν στην οικογένεια Equus Cavallus Cavallus. Πρωτοεμφανίστηκαν πριν από πενήντα τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Δέκα χιλιάδες χρόνια πριν, υπήρχαν τέσσερα είδη αλόγων, τα οποία εξημέρωσε ο άνθρωπος. Δύο από αυτά τα αρχικά είδη πιστεύεται ότι είναι οι πρόγονοι του ροδίτικου αλόγου, απομεινάρι μιας μεγάλης οικογένειας που εξαπλωνόταν σε όλη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία ως την Κασπία Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική. Ο λόγος της μεγάλης γεωγραφικής του εξάπλωσης ήταν ο καλός του χαρακτήρας, η μεγάλη του αντοχή και οι μηδαμινές διατροφικές του ανάγκες.

    Τα αλογάκια τας φυλής της Ρόδου, όπως και της Σκύρου, είναι από τα πιο μικρόσωμα άλογα στον κόσμο. Το μικρό μέγεθός τους είναι αποτέλεσμα της φυσικής τους εξέλιξης και όχι ανθρώπινης παρέμβασης. Το χρώμα του τριχώματός του είναι καστανέρυθρο και ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν λευκές κηλίδες στο μέτωπο.

    Πριν διακόσια χρόνια κάθε οικογένεια στο νησί είχε τουλάχιστον ένα αλογάκι. Το 1975 ο πληθυσμός του ανερχόταν σε περίπου εξήντα ενώ σήμερα ανέρχεται σε μόλις οκτώ. Σήμερα τα λίγα εναπομείναντα αλογάκια φιλοξενούνται σε χώρο ελεγχόμενης αναπαραγωγής με σύγχρονες εγκαταστάσεις που εδρεύουν στην περιοχή Αρχάγγελος και τα έχει αναλάβει ο Σύλλογος Προστασίας μικρόσωμων αλόγων «Ο Φαέθων».

Φωτογραφίες