Παραδοσιακή Διατροφή « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Παραδοσιακή Διατροφή

Πληροφορίες

    Παραδοσιακή διατροφή στη Ρόδο

    Διαδεδομένες παραδοσιακές συνταγές που μαγειρεύονται ακόμα και σήμερα στα χωριά της Ρόδου έχουν τις ρίζες τους στη δωρική Ρόδο. Ο Αθηναίος, στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» αναφέρει ότι οι Ροδίτες στην αρχή του δείπνου έφερναν αγοραστούς άρτους. Αναφέρει τον «Εσχαρίτη», γλύκισμα καμωμένο με λάδι (κάτι σαν τις σημερινές «τηγανίτες» με μέλι) και τον «Αταβυρίτη», είδος άρτου που πήρε το όνομά του από το βουνό Ατάβυρος.

    Το Ροδίτικο τραπέζι στήνεται με λαχανικά και χόρτα, όσπρια, πίτες, ντολμάδες, φρέσκα ψάρια, κρέας, τυριά, φρούτα και ελληνικό γιαούρτι Πρωταγωνιστής, ήδη από την αρχαιότητα, είναι το κρασί, από αμπέλια να καλλιεργούνται σε πολλά σημεία της Ροδίτικης γης.

    Το φαγητό συνοδεύεται από ζυμωτό ψωμί (χωριάτικο με προζύμι). Σε πολλά χωριά της Ρόδου το ψωμί ψήνεται ακόμη και σήμερα σε χτιστούς φούρνους που ανάβονται με ξύλα. Ψήνονται επίσης κουλούρες, λαδοκούλουρα και πίτες

    Τα τοπικά φυτικά ροφήματα περιλαμβάνουν αλισφακιά, γλυφόνι, σάπσυχο, φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα και ελληνικό καφέ. Τα τοπικά γλυκά με βάση τους ξηρούς καρπούς, το σπιτικό φύλλο, τα ξερά φρούτα και το αρωματικό μέλι θυμαριού ή ανθέων, είναι το μελεκούνι, το γλυκό του κουταλιού (κυδώνι, βερίκοκο, πορτοκάλι, κάστανο, σύκο, κεράσι), τα ξεροτήγανα, οι δίπλες, τα τακάκια, και τα σιροπιαστά γλυκά, όπως το γαλατομπούρεκο, ο μπακλαβάς, το κανταΐφι, τα μελομακάρονα, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το ραβανί και το σάμαλι.

    Το φαγητό αρκετές φορές έχει χαρακτήρα θρησκευτικό, όπως τα φαγητά και τα γλυκίσματα σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις, τα τάματα και η νηστεία, με αποχή από κρέας, τυρί, αυγά και λάδι.

    ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ (ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ)

     Μαγειρεύονται με κληματόφυλλα ή φύλλα λάχανου, με κιμά ή χωρίς (τα λεγόμενα «ψεύτικα»), με γέμιση από ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο και ρύζι. Ο κιμάς πρέπει να είναι από μοσχάρι και χοιρινό, ή με κρέας ψιλοκομμένο.

    ΠΙΤΑΡΟΥΔΙΑ

    Φτιάχνονται από αλεύρι, ντομάτα, κρεμμύδι και ψιλοκομμένο δυόσμο και τηγανίζονται σε καυτό λάδι. Συχνά γίνονται και από ρεβύθια (ρεβυθοκεφτέδες).

Φωτογραφίες