Οινοποιεία
Η Ρόδος υπήρξε ένα από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που δέχθηκαν την καλλιέργεια της αμπέλου και την οινοποίηση του καρπού της και αποτέλεσε το μεγαλύτερο έμπορο φημισμένων κρασιών τον 7ο π.Χ. αιώνα, με τους αρχαίους ροδιακούς αμφορείς κρασιού, με σφραγίδες το ρόδο και το κεφάλι του θεού Ηλίου, τα εμβλήματα της Ρόδου, να έχουν βρεθεί σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και από το Δούναβη ως την Ινδία.
Η παραγωγή κρασιών συνεχίστηκε στους ιπποτικούς χρόνους. Στην ιταλική κατοχή επιχειρήθηκε μία αναβίωση, με την ίδρυση το 1928 της οινοποιητικής εταιρίας Cair και αποτελεί και σήμερα το μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αφρώδους οίνου στην Ελλάδα ενώ δημιουργήθηκαν και ροδίτικες εταιρείες, όπως η οινοθήκη Emery της οικογένειας Τριανταφύλλου, που λειτουργεί από το 1923.
Τα περισσότερα οινοποιεία και αποστακτήρια σούμας του νησιού βρίσκονται στην περιοχή της Καμείρου και του όρους Αταβύρου. Εκεί παράγονται φημισμένα κρασιά από αθήρι και άσπρο μοσχάτο, καθώς και ερυθρός γλυκός οίνος. Προσφέρεται ακόμα σούμα, προϊόν επίσης απόσταξης σταφυλιών, που μοιάζει στη γεύση με τη ρακή και το τσίπουρο και τοπική μουσταλευριά, η «ματσοκοφτή» όπως τη λένε στην τοπική διάλεκτο.