Πλατώνι « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Πλατώνι

Πληροφορίες

    Το πλατώνι ή αλλιώς το «ελάφι της Ρόδου» αποτελεί το σύμβολο του νησιού. Τα αγάλματα ενός αρσενικού και ενός θηλυκού πλατωνιού που κοσμούν το λιμάνι της Ρόδου μαρτυρούν άλλωστε τη μακροχρόνια και τη βαθιά σχέση που συνδέει το Ροδίτη με το ελάφι.
    Πρόκειται για ένα ελάφι μεσαίου μεγέθους, εξαιρετικά εντυπωσιακό: τα αρσενικά φέρουν πλατιά κέρατα, ενώ ολόκληρος ο πληθυσμός έχει ένα χαριτωμένο στικτό τρίχωμα με λευκές βούλες κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Το πλατώνι είναι φυτοφάγο ζώο και τρέφεται με φύλλα, βλαστούς και καρπούς που βρίσκει βοσκώντας σε καλλιέργειες, αλλά και σε θαμνώδεις και σε δασικές εκτάσεις, που αποτελούν εξάλλου καταφύγια του ζώου αυτού.
    Το πλατώνι της Ρόδου αποτελεί το μοναδικό άγριο πληθυσμό πλατωνιών που υπάρχει στην Ελλάδα και προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία ήδη από το 1969. Η σημασία του ροδίτικου πλατωνιού είναι διεθνής: γενετικές μελέτες έχουν δείξει ότι διαφέρει από τα πλατώνια που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Διεθνής ‘Ένωση Διατήρησης της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) να αναγνωρίζει ως επιβεβλημένη την προσπάθεια προστασίας του. Εκτεταμένη έρευνα και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για το ροδίτικο πλατώνι έχει πραγματοποιήσει η ερευνητική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αιθρία» (www.aithria,org).

Φωτογραφίες