Η Μονή Αρχάγγελου Μιχαήλ Θάρρι « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Η Μονή Αρχάγγελου Μιχαήλ Θάρρι

Πληροφορίες

    Η Μονή βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, μετά το χωριό των Λαέρμων. Τον 5ο αιώνα μ.Χ., στα ερείπια παλαιού ναού χτίστηκε η παλαιοχριστιανική Βασιλική εκκλησία. Η σημερινή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ χρονολογείται ανάμεσα στον 9ο και 11ο αιώνα μ.Χ.
    Η λαϊκή παράδοση λέει πως μία πριγκίπισσα που έπασχε από ανίατη ασθένεια ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στη Ρόδο. Ο πατέρας της την έστειλε σε αυτό το μέρος ελπίζοντας ότι το ιδανικό κλίμα του νησιού θα τη βοηθούσε. Ένα βράδυ είδε στο ύπνο της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ που της είπε «Θάρσει, θα γίνεις καλά». Όταν κατάφερε να θεραπευτεί θέλησε να φτιάξει το μοναστήρι. Για να προσδιορίσει το μήκος του μοναστηριού πέταξε το δαχτυλίδι της με όση δύναμη είχε. Όσοι άρχισαν να ψάχνουν για το δακτυλίδι δυσκολεύτηκαν να το βρουν, λέγοντας «θαρρώ πως έπεσε εδώ» και «θαρρώ πως έπεσε εκεί» και η Μονή ονομάστηκε Θάρρι ή Θάρι.
    Η αρχιτεκτονική του ναού περιλαμβάνει έξι φάσεις και η αγιογράφησή του τέσσερις φάσεις. Από τη βυζαντινή εκκλησία σώζεται μόνο το καθολικό. Οι παλαιότερες τοιχογραφίες με τους δύο ολόσωμους Ιεράρχες, τον Άγιο Ελευθέριο και τον Άγιο Γρηγόριο Ακραγαντινό, χρονολογούνται στα τέλη του 12ου μ.Χ. αιώνα και φυλάσσονται στο βυζαντινό μουσείο της Ρόδου.
    Η σημαντικότερη τοιχογραφία του ναού εκτείνεται από το Ιερό μέχρι τον τρούλο, διατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος της και είναι η πρώτη του 13ου μ.Χ. αιώνα. Στην κορυφή εικονίζονται ο Παντοκράτορας και στους δυο ομόκεντρους κύκλους οι άγγελοι προσκυνούντες το Θρόνο. Στο νότιο και στο βόρειο τείχος απεικονίζονται ο Νιπτήρας και ο Μυστικός Δείπνος αντίστοιχα. Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ τιμάται σε τοιχογραφία επιβλητικού μεγέθους, κατεστραμμένη στο μεγαλύτερο μέγεθός της ενώ τον πλαισιώνουν οι Αρχάγγελοι Γαβριήλ και Ραφαήλ.

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες