Κάμιρος
Η ευρύτερη περιοχή, η Kαμιρίδα, στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του νησιού, κατοικήθηκε στους μυκηναϊκούς χρόνους.
H Kάμιρος, μαζί με τη Λίνδο και την Iαλυσό, ήταν μία από τις τρεις πόλεις-κράτη, τις οποίες, σύμφωνα με τον Όμηρο, ίδρυσαν οι Δωριείς που εγκαταστάθηκαν στη Pόδο.
H Aρχαϊκή εποχή (680-480 π.X.) υπήρξε για την Kάμιρο περίοδος ακμής. Οικοδομείται στην ακρόπολη ο πρώτος ναός της Αθηνάς, αποκτά εμπορικές σχέσεις με την Eλλάδα, τη Mικρά Aσία και τη Nοτιοανατολική Mεσόγειο και κόβει δικό της νόμισμα με σύμβολο το φύλλο συκής.
Στους κλασικούς χρόνους, η Kάμιρος, όπως και οι δύο άλλες πόλεις-κράτη του νησιού, συμμετέχει στην A΄ Αθηναϊκή Συμμαχία.
Το 412 π.X., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου αποβιβάζεται στις ακτές της, μαζί με τον Σπαρτιατικό στόλο, ο Iαλύσιος Δωριεύς, γιός του περίφημου ολυμπιονίκη Διαγόρα, και πείθει τους Pοδίους να ενωθούν σε ενιαίο κράτος. Ο συνοικισμός κατοίκων και από τις τρεις παλαιές πόλεις-κράτη θα μεταφερθεί στην πόλη της Ρόδου, χωρίς ωστόσο αυτές να πάψουν να κατοικούνται.
Στον αρχαιολογικό χώρο σώζονται τα ερείπια της ελληνιστικής/ρωμαϊκής πόλης, χτισμένης αμφιθεατρικά σε πλαγιά με θέα τη θάλασσα, τμήματα σπιτιών και κτιρίων, η αρχαία Αγορά, ο δωρικός ναός και μερικές αψίδες, ο κεντρικός δρόμος της πόλης, τα ερείπια του υδραγωγείου και ίχνη από το ναό της Αθηνάς.
Στο νεκροταφείο στο Mακρύ Λαγγόνι βρέθηκε ένα από τα σημαντικότερα έργα της ροδιακής πλαστικής των ελληνιστικών χρόνων, η στήλη της Kριτούς και Tιμαρίστας.
1. Κάντε κλικ στο κουμπί «Λήψη Οδηγιών» παρακάτω. Εισαγάγετε τη θέση της αφετηρίας στο «A:» . H θέση του προωρισμού «B:» είναι ήδη συμπληρωμένη.
2. Κάντε κλικ στο κουμπί ‘ΛΗΨΗ ΟΔΗΓΙΩΝ’
Για να αλλάξετε τον τρόπο μεταφοράς σας, κάντε κλικ στο αντίστοιχο εικονίδιο για μεταφορά με αυτοκίνητο, δημόσια συγκοινωνία, ποδήλατο, πεζοπορία, ή αεροπλάνο.