Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης

Πληροφορίες

    Ιδρύθηκε ως Δημοτική Πινακοθήκη το 1964, μετά από σημαντικό έργο του Ανδρέα Ιωάννου, τότε νομάρχη της Δωδεκανήσου.

    Οι συλλογές ζωγραφικής και χαρακτικής του εκπροσωπούν πλήρως την ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα και τους διακεκριμένους καλλιτέχνες της, με έργα που ανήκουν στα σπουδαιότερα της εποχής τους.

    Στόχοι του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης είναι η απόκτηση,  μελέτη,  συντήρηση,  έκθεση και προβολή των εικαστικών δημιουργιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον ελληνικό πολιτισμικό χώρο ιδίως μετά από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1832.

    Διοργανώνει εκθέσεις, ξεναγήσεις, κύκλους διαλέξεων, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδίδει καταλόγους τέχνης και  εκπαιδευτικά βιβλία και cd Rom για παιδιά.

    Στέγασε αρχικά τις συλλογές του σ’ ένα διατηρητέο ιστορικό κτήριο, στην Πλατεία Σύμης, στη Μεσαιωνική  πόλη. Σήμερα το ίδιο κτίριο  – Δημοτική Πινακοθήκη Ανδρέας Ιωάννου – στεγάζει την μόνιμη έκθεση χαρακτικής και φιλοξενεί εκθέσεις επιφανών Ελλήνων καλλιτεχνών .

    Από το 2000 το Μουσείο χρησιμοποιεί ως εκθεσιακό του χώρο για περιοδικές εκθέσεις νέων καλλιτεχνών το κτήριο του Παλαιού Συσσιτίου, στην οδό Σωκράτους, στη Μεσαιωνική Πόλη.

    Από το 2002 το Μουσείο απέκτησε το Νεστορίδειο Μέλαθρο, δωρεά των Ιωάννη και Πάολας Νεστωρίδη, στο οποίο στεγάζονται οι μόνιμες εκθέσεις.

    Από το 2010,  στη Νέα Πτέρυγα, στην ανατολική πλευρά του Νεστοριδείου Μελάθρου,  φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες
Video