Κοσμητική Συλλογή Δωδεκανήσου « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Κοσμητική Συλλογή Δωδεκανήσου

Πληροφορίες

    Η Κοσμητική Συλλογή Δωδεκανήσου εκτίθεται στο ιπποτικό κτίριο της Οπλοθήκης, στην πλατεία Αργυροκάστρου, στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

    Περιλαμβάνει αντικείμενα από το 16ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, που προέρχονται από την Εθνογραφική Συλλογή των Ιταλών, το Λαογραφικό Αρχείο Δωδεκανήσου,  δωρεές και ανασκαφές.  Παραδοσιακές γυναικείες ενδυμασίες της ‘Εμπωvas Ρόδου και των νησιών της Δωδεκανήσου, κεντήματα, ξυλόγλυπτα, αντικείμενα μεταλλοτεχνίας και κεραμικής αποτελούν το σύνολο των εκθεμάτων.

    Τα κεραμικά αντικείμενα που εκτίθενται παρουσιάζουν σημαντική ποικιλία ως προς την προέλευσή τουs, με δείγματα της κεραμικής του Iznik (Νίκαιαs) του 16ου-19ου αιώνα, γνωστής παλαιότερα με την ονομασία ροδιακή κεραμική, πιάτα από αρμένικα εργαστήρια της Κιουτάχειας, στάμνεs με πλαστικό ανθρωπόμορφο ή τερατόμορφο διάκοσμο, τύπου Τσανάκ-Καλέ, δείγματα ντόπιας κεραμικής από χωριά της Ρόδου και κεραμικά ευρωπαϊκής προέλευσης του 19ου και 20ού αιώνα.

    Τα ξυλόγλυπτα αντικείμενα αντιπροσωπεύουν τη διακόσμηση των σπιτιών της Δωδεκανήσου. Πρόκειται για κασέλες με ξυλόγλυπτο και γραπτό διάκοσμο, ζωγραφιστούς κοσμήτεs «αμπαταρών», μουσάντρα, ξυλόγλυπτα ερμάρια, καθρέφτης, ράφι και εικονοστάσι του 19ου αιώνα, σουφάs, κούνια με ξυλόγλυπτο διάκοσμο, αργαλειός και ανέμη.

    Το μουσείο είναι κλειστό λόγω εργασιών αποκατάστασης και επανέκθεσης των συλλογών του

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες