Τέμενος και κοιμητήριο Μουράτ Ρείς « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Τέμενος και κοιμητήριο Μουράτ Ρείς

Πληροφορίες

    Το συγκρότημα Μουράτ Ρέις βρίσκεται στην Πλατεία Κουντουριώτη, στη νέα πόλη της Ρόδου. Περιλαμβάνει το μαυσωλείο του ομώνυμου ναύαρχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της πόλης το 1522 και τον έθαψαν σε αυτό το μέρος. Περιλαμβάνει ακόμα τέμενος με μιναρέ, κρήνη καθαρμών, τα κτίρια των καταλυμάτων που κατασκευάστηκαν από το 1700 ως το 1925 και χρησιμοποιήθηκαν σαν μοναστήρι Δερβήσιδων και τμήμα του αρχικού νεκροταφείου.
    Στο κοιμητήριο σώζονται περίπου διακόσιοι τάφοι και οκτώ μαυσωλεία Οθωμανών αξιωματούχων, τα οποία έχουν αποτυπωθεί και τεκμηριωθεί, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε από ειδικό Οθωμανολόγο η καταγραφή των επιτύμβιων στηλών.
    Η ιστορία του χώρου είναι γνωστή από τα ιπποτικά χρόνια. Νεκροταφείο δυτικών προϋπήρχε του οθωμανικού, ενώ στην περιοχή υπήρχε ο βυζαντινός ναός του Αγίου Αντωνίου. Η σημερινή μορφή της πρόσοψης του συγκροτήματος είναι αποτέλεσμα ιταλικής διαμόρφωσης (1926).
    Το συγκρότημα έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ρόδου και εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης στα κτίρια των καταλυμάτων, ενώ το τέμενος και το νεκροταφείο αποτελούν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και χώρο περιπάτου.

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες