Εβραϊκή Συναγωγή «Kahal Kadosh Shalom» « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Εβραϊκή Συναγωγή «Kahal Kadosh Shalom»

Πληροφορίες

    Βρίσκεται στο τέλος της οδού Δωσιάδου και στην αρχή της οδού Σιμμίου και είναι η πιο παλιά συναγωγή στην Ελλάδα και η μοναδική εν λειτουργία που απέμεινε στο νησί της Ρόδου από τις έξι συναγωγές που υπήρχαν στην συνοικία «La Juderia» (εβραϊκή) στην Μεσαιωνική Πόλη. Κτίστηκε το 1577 μ.Χ. και επί του παρόντος χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των σημαντικότερων εβραϊκών γιορτών, της Πρωτοχρονιάς και της ημέρας του εξιλασμού, οπότε και η κοινότητα μετακαλεί ραβίνο για την τέλεση των λειτουργιών. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πρώην κάτοικοι και απόγονοί τους έρχονται σαν επισκέπτες στη Ρόδο για να τελέσουν κάποια θρησκευτική τελετή όπως για παράδειγμα έναν γάμο, μία ενηλικίωση και άλλα.
    Το εσωτερικό της Συναγωγής ακολουθεί το παραδοσιακό Σεφαραδίτικη στυλ (Σεφαραδίτικη τεχνοτροπία). Το Τεβά (Ιερή Τράπεζα Προσευχής) βρίσκεται στο κέντρο του Ιερού βλέποντας νοτιοανατολικά προς την Ιερουσαλήμ.
    Στην αυλή της ανατολικής πλευράς της Συναγωγής υπάρχει μια πλάκα πάνω από το σημείο όπου υπήρχε κάποτε η βρύση. Η επιγραφή με την ένδειξη Kislev 5338 (1577 μ.Χ.) αποδεικνύει ότι κατασκευάστηκε συγχρόνως με τη Συναγωγή.

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες