Η Αγία Αικατερίνη (Ιλκ Μιχράμπ) « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Η Αγία Αικατερίνη (Ιλκ Μιχράμπ)

Πληροφορίες

    Βρίσκεται στη νότια συνοικία της Μεσαιωνικής Πόλης. Είναι κτίσμα του 14ου αιώνα μ.Χ. και έχει τη μορφή τρίκλιτης βασιλικής μικρών διαστάσεων. Όμως η διερεύνηση τόσο των αρχιτεκτονικών φάσεων όσο και των φάσεων των τοιχογραφιών του μνημείου υποδεικνύουν ότι η τρίκλινη μορφή προήλθε μετά από προσθήκη κλιτών ή παρεκκλησίων σε μία αρχικά μονόχωρη εκκλησία.
    Ήταν ο πρώτος ορθόδοξος ναός που μετατράπηκε σε τζαμί από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η ονομασία Ιλκ Μιχράμπ (πρώτο προσκύνημα).
    Το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά το βομβαρδισμό του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, και αποκαταστάθηκε πρόσφατα από το υπουργείο πολιτισμού.
    Στο εσωτερικό του μνημείου διακρίνονται τρία ζωγραφικά στρώματα. Οι τοιχογραφίες του μεσαίου κλίτους (η Δέηση, οι Συλλειτουργούντες Ιεράρχες, σκηνές του Δωδεκαόρτου και η παράσταση των δωρητών, δεξιά και αριστερά από τη στηθαία μορφή του Χριστού) του 14ου αι., αντικατοπτρίζουν τις υψηλής ποιότητας τάσεις της παλαιολόγειας ζωγραφικής. Ο διάκοσμος του βορείου κλίτους αποτελείται από αφιερωματικού χαρακτήρα παραστάσεις του 14ου αι. Τέλος, οι τοιχογραφίες του νοτίου κλίτους, ένας ενδιαφέρων κύκλος του βίου της επώνυμης αγίας, ανάγονται στο 15ο αιώνα.

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες