Παλαιοχριστιανική Αρχάγγελου Μιχαήλ « Πολιτιστικός και Ιστορικός Ξεναγός Δήμου Ρόδου
endeel

Παλαιοχριστιανική Αρχάγγελου Μιχαήλ

Πληροφορίες

    Ο ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, κτίστηκε τον 14ο αιώνα στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυρού με τρούλο. Πιθανόν αποτέλεσε τον καθεδρικό ναό των Ελλήνων κατά την Ιπποτοκρατία, καθώς οι Έλληνες θέλησαν να κτίσουν ένα νέο ναό, ίδιου τύπου με την Παναγία του Κάστρου, τον παλιό καθεδρικό τους, τον οποίο είχαν αποσπάσει και μετατρέψει σε λατινική εκκλησία γοτθικού ρυθμού οι Ιππότες. Τα μορφολογικά του στοιχεία ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα συγκερασμού δυτικών και βυζαντινών επιδράσεων, διαμορφώνοντας ένα μνημείο της ώριμης ροδίτικης αρχιτεκτονικής του 15ου αιώνα.
    Κατά την τουρκοκρατία ο ναός έγινε τέμενος με την προσθήκη ενός μιναρέ και δημόσιας κρήνης με δεξαμενή, απέναντι από την είσοδό του, με το όνομα Ντεμιρλί (=σιδερένιο) Τζαμί, που προέκυψε από τα σιδερένια κιγκλιδώματα των παραθύρων.
    Κατά τον συμμαχικό βομβαρδισμό του 1944, o ναός καταστράφηκε. Νεώτερες εκτενείς ανασκαφές έφεραν στο φως κάτω από τα ερείπια του ναού, κατάλοιπα μεγάλης παλαιοχριστιανικής τρίκλιτης βασιλικής του 6ου αι., μήκους 65 μ., που εκτεινόταν δυτικά ως την σημερινή οδό Αγίου Φανουρίου.

Λήψη Οδηγιών
Φωτογραφίες